Vergeten Bombardement op de Moerdijkbruggen op 13 mei 1940 gezien vanuit Alblasserdam

13 mei 2015 door Hennie van der Zouw
Vergeten Bombardement op de Moerdijkbruggen op 13 mei 1940 gezien vanuit Alblasserdam

Egbert en Douwe: De aantekeningen van Opa – Deel 1.

Inleiding:

Enkele weken geleden kwamen twee van mijn neefjes bij me op bezoek. Zij kwamen wel eens vaker zomaar gezellig logeren, maar deze keer kwamen ze met een opdracht van school: Zij moesten een ‘ooggetuigenverslag’ maken van de gebeurtenissen op 13 mei 1940 in en rondom Alblasserdam, die te maken hadden met het vergeten bombardement op de Moerdijkbruggen. Dus een verslag van deze gebeurtenis alsof ze er bij geweest waren.

Mijn neefjes, Egbert A. en Douwe A., zijn twee leergierige knapen. Echte Hollandse jongens zou je kunnen zeggen, jongens die weten wat ze willen. Egbert en Douwe hadden ook al bedacht hoe ze het verhaal aan wilden pakken, maar voor de details wilden ze toch graag mijn hulp, want ik woonde tenslotte in Alblasserdam. En er was nog iets wat ze van me wilden, maar dat wist ik toen nog niet.

Egbert en Douwe wilden hun verhaal graag in drie stukken vertellen. Eerst wilden ze een beetje de achtergrond van het gebeuren in hun verhaal verwerken, met daarbij de opdracht aan de vliegers, en in het tweede en grootste gedeelte, wilden ze uitvoerig de vlucht naar de Moerdijkbruggen vertellen, het gevecht en de afloop, en als derde en afsluitende deel wilden ze vertellen wat er verder rondom dit zogenaamde vergeten bombardement gebeurd was. Ik verwees ze daarom eerst maar eens naar Wikipedia en naar de website van Willem Anceaux, (www.anceaux.nl) voor een uitvoerige verdieping in deze materie.

De eerste avond dat Egbert en Douwe bij me logeerden, had ik dus helemaal geen last van ze, want ze verdiepten zich enorm in de stof, vonden van alles op het internet. Ik kon jammer genoeg zelf niet op mijn computer, want die hadden zij de gehele avond nodig. Als ze nog eens kwamen moesten zij of ik dan toch maar voor een laptop zorgen…….

Voor ze naar bed gingen, kwamen ze met een hele stapel aantekeningen, die ze net gemaakt hadden, naar me toe: “Oompje, kunnen we dit morgen gaan uitwerken…..?” Vroeg Egbert met zijn liefste stemmetje, terwijl Douwe me vol verwachting aankeek. Helaas moest ik hen teleurstellen, want ik moest morgen de hele dag weg. Ze moesten het dus zelf maar gaan proberen……

Maar ze hadden nog wat op hun lever: “Mogen we morgen ook kijken in de kisten van uw vader?” Begon Egbert. Die vraag had ik zo laat op de avond niet meer verwacht. “Ja”, ging Douwe verder, “onze vader, uw broer, heeft ons verteld, dat jullie vader, onze grootvader dus, na de oorlog van alles verzameld heeft over de gebeurtenissen in de oorlog, en we zouden daar ook graag in gaan zoeken voor ons werkstuk……..? Mag dat? Please……?”

Ik kon ze niets weigeren, en zei: “Ik zal straks, voor ik naar bed ga de kisten met spullen van jullie grootvader nog wel even klaarzetten, dan kunnen jullie je er morgen naar hartenlust in gaan verdiepen.” Er ging een tweestemmig gejuich op’.

De kisten van mijn vader stonden boven op zolder in een kast. Het was jaren geleden dat ik er eens in gekeken had. Ze bevatten allemaal aantekeningen over gebeurtenissen uit de eerste helft van de vorige eeuw,  en dus ook van de oorlog. Ik had ooit wel eens gedacht dat het allemaal aantekeningen voor een boek waren, een boek wat hij nooit had geschreven. En nu kwamen die aantekeningen dus toch nog goed van pas."


Doen jullie wel voorzichtig met de spullen van Opa. ” Kon ik niet nalaten te zeggen tegen de jongens, toen ze zich klaarmaakten om naar bed te gaan……..

Toen ik de volgende avond thuis kwam, kreeg ik van twee glunderend lachende neefjes een paar netjes uitgeprinte pagina’s in mijn handen geduwd, terwijl ze van alles door elkaar probeerden te vertelden: “We hebben hartstikke veel gevonden vandaag in de kisten van Opa, en er gelijk een heel spannend verhaal over geschreven. We doen alsof we twee verslaggevers zijn, dat had opa ook gedaan………., het lijkt wel of hij een boek aan het schrijven was. En, er is nog veel meer. Wilt u het lezen?”

“Ja natuurlijk,“ zei ik lachend, en ik pakte de volgeschreven bladen aan. Ik ging op mijn stoel voor het raam zitten en begon belangstellend te lezen, terwijl beide neefjes over mijn schouder meekeken.
Deel 1: Verslag van Reporter Douwe A. vanaf Schiphol.
“Hier Douwe A. vanaf Schiphol. Ik sta hier in de vroege maandagochtend van Tweede Pinksterdag, 13 Mei 1940. Het is de vierde dag van de laffe aanval van Hitler Duitsland op ons land. Ik ben hier vannacht heel vroeg al aangekomen om verslag te doen van de gebeurtenissen van de afgelopen uren. De Nederlandse LuVa (LuchtVaartafdeling) heeft zich teruggetrokken op Schiphol en enkele hulpvliegvelden binnen de Vesting Holland. Bij Rhenen is de Grebbelinie doorbroken. Vanuit het Zuiden ligt de 'Vesting' open door de Duitse verovering van de Moerdijkbruggen. Maar nog lijkt het echter niet te laat...

Het was ongeveer 04.30 uur deze ochtend toen hier op Schiphol bij de LuVa de telefoon gaat. Het is generaal Best, de Commandant- Luchtverdediging. Hij geeft Sissingh, commandant van de BomVa (Bom Vlieg Afdeling) het volgende bevel:

‘Onmiddellijk onze laatste T-5 uitrusten met twee bommen van 300 kilogram met vertraging. Daartoe kan al het misbare uit het vliegtuig worden verwijderd. Meest mogelijke spoed betrachten. Melden wanneer toestel klaar kan zijn’.

De Fokker T-5, reg.nr 856 is de dan nog enige nog operationele Nederlandse bommenwerper. De reeds aanwezige normale bommen in deze Fokker T-5 werden vervangen door extra krachtige mijnbommen (met vertraging) van ieder 300 kg, geschikt om pijlers van bruggen te vernielen.

Om 05.05 meldt Commandant Sissingh aan Generaal Best dat de T-5 van de nieuwe bommenlading is voorzien. Niet veel later volgt dan de volgende opdracht:

‘Bombardeer met de grootst mogelijke nauwkeurigheid de verkeersbrug bij Moerdijk met mijnbommen van 300 kilogram met vertraging. Me te sturen bescherming: twee Fokker G1's, welke eventueel nog kunnen mitrailleren, doch niet ten koste van de veiligheid van de T-5 bommenwerper,  voor en tijdens het bombardement. Het juiste treffen van de brug is thans van het grootste belang. De bemanningen van de T-5 en de G1's moeten na deze actie, tevens zo mogelijk berichten of er grote colonnes pantservoertuigen op of nabij de bruggen zijn waargenomen’. Tot zover de opdracht voor de drie vliegtuigen.

De beide bruggen bij de Moerdijk waren door Duitse valschermjagers van de 7-de Fliegerdivision, onder commando van Generaal Student, al in de vroege morgen van de eerste oorlogsdag (10 mei 1940) bezet, en deze troepen moesten de weg vrijmaken voor de opmars van de Duitse grond-troepen (de 18de Armee van Generaal von Kügler), naar het hart van Holland (Den Haag en Rotterdam).

De drie Nederlandse gevechtstoestellen die om 05.19 uur werden uitgezonden naar de Moerdijkbruggen zijn: De Fokker T-5 (reg.nr. 856) onder commando van 2de Luitenant-Vlieger en Commandant van deze missie, en tevens waarnemer Ben Swagerman, 23 jaar oud, met bemanningsleden: Willem F. Anceaux, 27 jaar, 1e Luitenant-Vlieger, Olaf. W. Douwes Dekker, 22 jaar, Aspirant Officier-Vlieger, Gerrit A. van Riemsdijk, 22 jaar, Sergeant telegrafist, en Joachem Wijnstra, 22 jaar, Soldaat-Luchtschutter. In eerste instantie zou piloot Gerard Ruygrok het commando van deze missie voeren, in plaats van Ben Swagerman.

De begeleidende Fokker G-1 jager ( reg.nr. 315) die als begeleiding meegestuurd werd, heeft 2 bemanningsleden: 2de Luitenant-Vlieger, P.C. Schouten" (23 jaar) en staartschutter Sergeant. H.P.Lindner" (25 jaar).

De tweede begeleidende G-1 jager (reg. nr. 308) staat onder commando van 2de Luitenant-Vlieger Jhr. B. (Bodo) Sandberg (35 jaar) met als staartschutter Sergeant. J.v.d. Breemer.

De tocht van de drie Nederlandse gevechtsvliegtuigen vanaf Schiphol naar de Moerdijk, ging met behulp van landkaarten (ze vlogen laag over de grond om ontdekking door Duitse vliegtuigen te vermijden) volgens het systeem ‘Hu-Bo-Be’ (‘Huisje, Boompje, Beestje’). Bij Dordrecht aangekomen, stegen de drie toestellen naar 1000 meter hoogte.

Nu kan jij het beter verder overnemen Egbert, als je boven in de kerktoren van Alblasserdam bent geklommen, zoals je bedoeling was, moet jij de rest van de tocht van de drie vliegtuigen verder kunnen volgen. Tot zover mijn verslag vanaf Schiphol. Heb je trouwens je verrekijker meegenomen?”

Deel 2: Verslag van Verslaggever Egbert A. vanuit Alblasserdam.

“Goedemorgen, hier is Egbert A. uw verslaggever vanuit Alblasserdam, met verrekijker, vanaf de kerktoren van de grote kerk, het hoogste punt hier in Alblasserdam, gelukkig in tact gebleven tijdens het bombardement van een paar dagen geleden. Ik denk dat het een heel onbezonnen actie van de Nederlandse legerleiding is, om deze drie vliegtuigen naar de Moerdijkbruggen te sturen, want het wemelt hier ten zuiden van Alblasserdam, richting Moerdijk van de Duitse vliegtuigen.

De drie Nederlandse vliegtuigen, een Fokker bommenwerper en de twee begeleidende Fokker jachtvliegtuigen, zijn hier net laag vliegend, richting Dordrecht voorbij gevlogen. Bij Dordrecht zag ik de drie toestellen naar ongeveer 1000 meter stijgen. Boven de Willemsbrug (aan de noordoever) aangekomen, wordt de Nederlandse formatie al direct hevig aangevallen door 8 Duitse Messerschmitt-109 jagers.

Ik kan vanaf mijn hoge positie bijna helemaal boven in de kerktoren, door mijn verrekijker de gevechtshandelingen prima volgen.

Het doel, de beide Moerdijkbruggen, is lang en heel smal en dus moeilijk te treffen vanuit de lucht. Daar gaat de eerste bom. Ik zie hem vallen.

Hij ontploft helaas in het water, op ongeveer 50 meter naast de brug, ik zie hier iets van een hele hoge waterfontein, veroorzaakt door de ontploffing in het water. Zouden de bruggen geraakt zijn? Ik vraag het me af…….. Ik volg nu door mijn verrekijker de Fokker T-5. Boven Brabant draait deze Fokker 856 om, en vliegt opnieuw op de brug aan. De afwerpgegevens zullen nu worden gecorrigeerd. Dan giert de tweede bom omlaag en slaat vlak naast een pijler in het water …, maar hij ontploft niet. Ik zie tenminste geen waterzuil van een ontploffing………

De Fokker T-5 duikt na deze actie weer omlaag, om zich aan het oog van de vijandige jagers te onttrekken. Deze hebben hem echter al ontdekt. En duiken achter hem aan……… Ik kan hem even niet meer volgen.

Door mijn verrekijker zoek ik de twee Fokker G1’s. Deze G1’s spiralen prompt omhoog, teneinde een positie in te nemen tussen de Fokker 865 en de vijandelijke Messerschmitts.

De formatie van de drie Nederlandse vliegtuigen, zie ik even later hergroeperen, en ze vliegen even later dor mijn verrekijker weer over Dordrecht en over de polder Kruiswiel, hun terugweg naar Schiphol inslaan. Even zuidelijk van het dorp Hendrik Ido Ambacht worden ze echter al achtervolgd door een grote groep Duitse jachtvliegtuigen.

Deze Duitse Messerschmitts-109 jachtvliegtuigen splitsen zich in drie groepen. De derde groep valt de Fokker T-5 recht van achteren aan. De Nederlandse boordschutter doet wat hij kan. De overmacht is echter te groot. De Nederlandse bommenwerper moet doorzeefd zijn door de 2-cm granaten van de Messerschmitts, en even later slaat de Fokker 856 bij Ridderkerk in de grienden langs de Noord te pletter……..

Het lijkt erop, dat net voor het neerstorten van dit toestel, bemanningsleden uit het vliegtuig zijn gesprongen. Ik zie ze niet meer bewegen, ze zullen ten gevolge van de sprong zijn overleden. Nadat het vliegtuig de grond heeft geraakt, zie ik toch nog enkele overlevenden, maar wat gebeurd daar nu? Deze overlevenden worden vanuit een Messerschmitt nog beschoten…, vanuit de lucht worden ze doorzeefd…….. Alle inzittenden van deze Nederlandse bommenwerper komen bij deze crash dus om het leven……….
Wat gebeurd er met de twee begeleidende Fokker G1’s. Even zoeken. Ja, daar heb ik er eentje. Hij was tijdens de crash in de buurt gebleven, misschien in een poging om nog te kunnen helpen, maar het mocht helaas niet baten. Nu zie ik hem omhoog klimmen…, maar waar is het derde vliegtuig gebleven? Het is nu trouwens ongeveer 05.40 uur ’s morgens.

Oh, daar in de richting van Nieuw Lekkerland zie ik de andere Fokker G1, ook achtervolgd door Duitse Messerschmitts. Het toestel crasht in de West-Alblasserwaard, ten zuiden van het dorp Nieuw-Lekkerland, zo te zien even ten zuiden van de Oude Wetering.

Ik zag net voor de crash van dit Nederlandse vliegtuig een van de bemanningsleden uit het vliegtuig springen…….., ja, daar zie ik hem neerkomen tegen de oever van een wetering, maar hij beweegt niet meer. Even verderop slaan grote vlammen uit het gecrashte toestel.
Daar komen een aantal mensen aangesneld, met gevaar voor eigen leven, want er vliegen nog steeds schietende Duitse Meserschmitt’s over. Maar ze zijn het brandende toestel aan het proberen te blussen. Daar in de verte zie ik ook enkele EHBO-ers aankomen hollen……..

Twee vliegtuigen van de drie neergeschoten……., misschien enkele overlevenden? Maar waar is het nog niet neergestorte Nederlandse vliegtuig gebleven?

Ja, daar helemaal in de verte zie ik hem nog denk ik, hij vliegt naar het noorden. Hij zal hoogstwaarschijnlijk proberen terug naar Schiphol te komen……….

Misschien moet jij het vanaf nu maar weer overnemen Douwe. Misschien kan jij de piloot als hij tenminste veilig op Schiphol landt, verleiden tot een gesprek……. Hij moet veel, heel veel te vertellen hebben. Neem het maar weer over. Hoe is de situatie nu op Schiphol?”

Deel 3: Verslag van de verdere gebeurtenissen door Douwe A. op Schiphol.
“Ja, Egbert, ik neem het hier op Schiphol weer over. Ik heb hier naast me staan Gerard Ruygrok. Hij zou oorspronkelijk de commandant van deze missie zijn. Luister naar zijn verhaal:
‘Willem Anceaux en ik wachtten vanochtend heel vroeg op de commandopost op het startbevel. In het volgende uur heb ik mij op de dood voorbereid en was er volkomen mee verzoend om tijdens deze actie mijn leven zo duur mogelijk te verkopen. Zulke ogenblikken kosten je tien jaar van je leven. Je voelt je ook werkelijk tien jaar ouder worden.
Even later hebben Bennie Swagerman en Piet Wilschut de kapitein terzijde genomen en hem gevraagd de eerstvolgende opdrachten te mogen hebben.

De kapitein was geroerd en heeft Bennie naar mij verwezen. Ik zie hem nog voor me staan die prachtkerel, doodgewoon vragend of hij in mijn positie mocht gaan’.

Ik ging in eerste instantie niet op dit voorstel in, maar dan wijst Swagerman erop, dat hij zelf geen vrouw heeft die om hem zou treuren, en dat ik wel getrouwd ben, en mijn ‘Tony’ nu nog heb.

‘Laat mij in jouw plaats gaan’, waren de woorden van Ben Swagerman. Tegenover zoveel ware vriendschap kon ik mijn tranen niet meer in bedwang houden. De kapitein kwam erbij en raadde mij aan mijn eergevoel er buiten te laten. Ik mocht het aanbod aannemen. 
Maar nu ben ik mijn grootste vriend kwijt. Als ik ooit een zoon krijg, ga ik hem Ben noemen. Tot zover Gerard Ruygrok.

Inmiddels Egbert, het is nu 06.00 uur en ik heb een Fokker G-1 zien landen, hoogstwaarschijnlijk de overlevende G-1 van de missie naar de Moerdijkbruggen. Er stapten twee vliegers uit. Wie zijn het? Daar zal ik nog proberen om achter te komen.

Oh, wacht even, hier komt een adjudant met een communiqué. Wat staat erop?

Luister, ik zal het voorlezen: De missie van een Fokker bommenwerper begeleidt door twee Fokker G-1’s richting de Moerdijkbruggen is helaas mislukt. Het doel is niet vernietigd. De Fokker Bommenwerper is neergeschoten en neergestort bij Ridderkerk, alle bemanningsleden zijn omgekomen. De begeleidende Fokker G-1 nr. 315. Is neergeschoten bij Nieuw-Lekkerkerk, hoogstwaarschijnlijk zijn beide vliegers omgekomen, en de Fokker G-1 nr. 308 is gehavend maar veilig geland op Schiphol. Einde bericht. Egbert, dit was het, ik stop ermee, en probeer zo spoedig mogelijk naar huis te komen. 

Epiloog:
Ik was bijna buiten adem toen ik het verhaal van Douwe en Egbert had gelezen. Complimenten jongens. Wat een verhaal. Heel goed gedaan. "Ja Oom", zei Douwe, "We hebben helemaal niet veel hoeven aanpassen, dit verslag hebben we bijna volledig over kunnen nemen uit de aantekeningen van Opa, die we in zijn kist hebben gevonden......"

Ik was heel verbaasd over die opmerking, maar probeerde het niet te laten merken. Zo goed had ik nooit in die kisten van mijn vader gekeken. Ik verpakte me en zei tegen Douwe en Egbert: "Maar we moeten nog wel even wat toevoegen:"

- De T-5 nr. 856 stortte volgens jullie brandend neer in de grienden langs de Noord bij Ridderkerk, en de gehele bemanning komt om. Volgens een onbevestigd verhaal zouden schutter Joachem Wijnstra en tweede piloot Olaf Douwes Dekker het er aanvankelijk levend hebben afgebracht. Ze wisten met brandende kleding het water te bereiken, maar werden daar door de Duitse boordwapens uit de Messerschmitt's beschoten. Pas op 15 mei werden de lichamen geborgen en opgebaard in een boerenschuur.

- De Stichting ‘Crash ’40 – ‘45’ uit Aalsmeerderbrug heeft onlangs een onderzoek ingesteld naar de crashlocatie en heeft in 2004 de restanten van de Fokker T-5 856 geborgen. Deze restanten worden tentoongesteld in het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40 – ‘45’ in Aalsmeerderbrug.

- Hauptmann Karl Ebbinghausen van de vijfde Staffel van het Jagdgeschwader 26 verklaarde in zijn gevechtsrapport dat hij in zijn Me-109 de Fokker T5 en een Fokker G-1 respectievelijk om 05.38 en 05.40 uur had neergeschoten. Kort geleden heeft de heer M. van de Bosch, ontdekt dat de Me-109 van Ebbinghausen niet is vernietigd, maar in het Militair Luchtvaart Museum op het beroemde vliegveld Duxford bij Cambridge in Engeland staat.

“Oh, interessant,” voegt Egbert er aan toe, “maar ook dat wisten we al, en de rest kunnen we lezen op het internet,“ besluit Douwe dit verhaal. "Of in de kisten van Opa?" Moest ik er toch nog even aan toe voegen. ik wilde het laatste woord hebben........

Bronnen: 
Wikipedia, het verdere internet en met name de volgende websites: 
https://www.bhummel.dds.nl/gif/laaanval.html

Zie helemaal onderaan: Video mislukt Bombardement van RTV Rijnmond.

Foto's bewerkt met Fotosketcher.

Hartelijk dank aan de originele makers van de foto's, video en de andere afbeeldingen.

Achtergrondinformatie over de tijdens deze actie gebruikte vliegtuigen + video van RTV Rijnmond over de Herdenking in 2015:

Fokker G-1:
De Fokker G.I, bijgenaamd Jachtkruiser, was een aanvalsjager die in 1934 werd ontworpen door de Fokker-ontwerpers ir. Marius Beeling en dr.ir. Erich Schatzki. Het ontwerp was bijzonder door het gebruik van dubbele staartbomen; tevens het kenmerk van de jachtkruiser.

Door zijn geduchte bewapening van 4 of 8 mitrailleurs werd de G.I Jachtkruiser in 1936 bij zijn presentatie op de 15e Luchtvaartsalon in Parijs een regelrechte sensatie. Het Wapen der Militaire Luchtvaart bestelde 36 stuks met Bristol Mercury-motoren van 830 pk elk.

Deze werden vlak voor de Duitse inval afgeleverd maar slechts 23 waren direct inzetbaar. Ook de Spaanse luchtmacht bestelde 25 stuks met Pratt & Whitney Wasp-motoren. Deze werden vlak voor de Duitse inval door Nederland gevorderd en hiervan konden er nog 10 gereed gemaakt worden. Enkele daarvan hebben nog actievluchten uitgevoerd op 14 mei 1940.

Fokker T-5: De Fokker T.V was een tweemotorige jachtkruiser-bommenwerper van Fokker. Het was een voor die tijd vrij modern toestel dat werd gebruikt door de Nederlandse Luchtvaart.

In 1935 ontworpen als jachtkruiser om grote gebieden lange tijd te bewaken, maar uiteindelijk besteld om te gebruiken als bommenwerper. In de meidagen hebben de Fokker T-V's vliegvelden, die door Duitse luchtlandingstroepen veroverd waren gemitrailleerd.

De 850 en 856, de enige met bommenrekken, hebben tevergeefs geprobeerd de Moerdijkbrug te vernietigen, die al op 10 mei door Duitse parachutisten veroverd was en een doorbraak van de Duitsers in stelling Holland kon betekenen. Op 13 mei ging de 856 als laatste Fokker T-V van BomVA verloren tijdens de actie rondom de Moerdijkbruggen..

Messerschmitt Me-109: De Messerschmitt Bf 109 was een Duits jachtvliegtuig. Het werd voor het eerst ingezet tijdens de Spaanse Burgeroorlog, en was tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik bij de Duitse Luftwaffe en haar bondgenoten.

Bf is een afkorting van Bayerische Flugzeugwerke waar de door Willy Messerschmitt ontworpen toestellen werden gebouwd. De kwaliteiten van dit toestel waren te vergelijken met de Spitfire van de RAF, zijn tegenstander in onder meer de Slag om Engeland.

Het grootste voordeel van de Messerschmitt was de brandstofinjectie van de motor. Hierdoor kon de Messerschmitt makkelijker op de kop vliegen en duikvluchten maken omdat de motor, in tegenstelling tot de Hurricane, geen vlotterkamer bevatte. Het toestel bleef tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in productie en rolde in grotere aantallen uit de fabrieken dan welk ander gevechtsvliegtuig ooit.

Column nummer 24 van uw columnist.

Over de columnist

Hennie van der Zouw

Hennie van der Zouw, oud leerkracht uit het basisonderwijs en inmiddels 'pensionado,' is geboren in Bolnes in de gemeente Ridderkerk en sinds 1995 inwoner van Alblasserdam. Hennie is getrouwd en vader van een zoon. Hij is geinteresseerd in computers, I.C.T., stripverhalen, sport en geschiedenis.

Hennie heeft in de laatste dertig jaar een aantal artikelen gepubliceerd in het Stripschrift, een blad met achtergrondverhalen over strips en het beeldverhaal in het algemeen.

Hennie is ook de webmaster van de websites van H.V. Anderz.


Hennie heeft, onder pseudoniem een aantal sportboeken en de eerste twee delen van een roman-cyclus geschreven en in eigen beheer gepubliceerd bij Brave New Books. De boeken over wielrennen, voetbal en schaatsen weerspiegelen Hennie 's interesse in sport. 

Er zijn onder zijn eigen naam ook drie bundels van zijn op alblasserdam.net gepubliceerde columns verschenen en ook heeft hij een tweedelige biografie over zijn vader geschreven. Heel trots is Hennie ook op het boek over Hein, de broer van zijn vader, waar hij naar vernoemd is. Inmiddels is Hennie ook begonnen aan een boek over zijn moeder.

In 2021 is de derde bundel van de columns verschenen. Columns, altijd verankert in de geschiedenis, die proberen om Alblasserdam in het grotere verband van de wereldgeschiedenis en de tijd te laten zien......


En begin van het jaar 2023 verscheen het vierde deel van de verzamelde columns van Hennie van der Zouw op Alblasserdam.net


Jan Willem Boersma uit Mijdrecht sinds vorig jaar in een illuster rijtje Alblasserdamse Burgemeesters
03 feb
Jan Willem Boersma uit Mijdrecht sinds vorig jaar in een illuster rijtje Alblasserdamse Burgemeesters
Alblasserdammer Joop Aret, van waterklerk tot hobby-fotograaf
06 dec
Alblasserdammer Joop Aret, van waterklerk tot hobby-fotograaf
Een Interview met H.V. Anderz? Maar dat is toch zeker wel een Alblasserdammer? Of niet?
07 okt
Een Interview met H.V. Anderz? Maar dat is toch zeker wel een Alblasserdammer? Of niet?
Alblasserdam zit ook onder het P.F.A.S.. 'Dark Waters' ook in Alblasserdam
25 aug
Alblasserdam zit ook onder het P.F.A.S.. 'Dark Waters' ook in Alblasserdam
Na 80 columns wordt het tijd om toch maar eens een Alblasserdammer voor te stellen
01 jun
Na 80 columns wordt het tijd om toch maar eens een Alblasserdammer voor te stellen
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.