Commentaar op de Aanvraag voor een Nieuwe Omgevingsvergunning van Nedstaal FN Steel

11 april 2016
Commentaar op de Aanvraag voor een Nieuwe Omgevingsvergunning van Nedstaal FN Steel

DRECHTSTEDEN - Het lijkt een tijdje stil te zijn geweest rondom Nedstaal, maar dat wil niet zeggen dat er nu niets meer aan de hand is. Via Ruud Lammers en Willem Schulpen kregen we onderstaande berichtgeving.

Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht: "Toen minister Schultz van Infrastructuur onlangs de maximumsnelheid op nog meer snelwegen verhoogde, laaide de discussie rond luchtkwaliteit weer op. Vaststaat dat door hogere snelheden meer giftige stoffen vrijkomen. Eén daarvan is fijnstof. Uit onderzoek blijkt dat fijnstof onder andere longkanker kan veroorzaken. Volgens minister Schultz blijft de blootstelling aan fijnstof binnen de gestelde norm. Maar wetenschappers stellen dat er ook onder de norm gezondheidsschade voor mensen optreedt.

http://www.onafhankelijkpapendrecht.nl/2016/02/17/maximaal-80-km-u-op-ringwegen-rond-dordrecht/
Bekijk de uitzending van Zembla, via de hierbovenstaande link naar de website van Zembla: Zembla - Geen vuiltje aan de lucht.

Er is door vele partijen, waaronder Milieudefensie Drechtsteden, opgeroepen om tot snelheidsbeperkende maatregelen over te gaan op de snelwegen in ons gebied. Wij zullen ons ervoor inspannen dat de maximum snelheid op de snelwegen A15, A16 en N3 (de Drechtse Ringwegen) op 80 km/u zal worden gesteld. Het Actiecomité Alblasserdam Schoner, Stiller, Stofvrijer! heeft een opiniestuk geschreven." Tot zover Ruud Lammers.

Hieronder het bedoelde stuk van het Actiecomite Alblasserdam Schoner, Stiller, Stofvrijer met de titel: "Commentaar op de Aanvraag voor een Nieuwe Omgevingsvergunning van Nedstaal & FN Steel in Alblasserdam."

Willem Schulpen schrijft hierover: "Afgelopen dinsdagavond was er een inloopavond in Landvast Alblasserdam over de nieuwe aanvraag voor een Omgevingsvergunning van de bedrijven Nedstaal en FN Steel. De opkomst was gering en dat is jammer. Dat heeft mij gemotiveerd tot het schrijven van dit commentaar als opinie.

Kennelijk vinden de mensen uit deze omgeving ‘het wel goed’ en zijn niet bereid om er een avondje bankhangen voor suffe programma’s  als ‘Onderweg naar Gisteren’ of ‘Wie wordt de volgende Mol’ voor op te geven. Liever Facebooken of verslaafd Whatsappen?

Terwijl de dorpen Alblasserdam en Papendrecht qua luchtvervuiling tot de top-5 van meest luchtvervuilde gemeenten in Nederland behoren! En wie doet er wat? Bijna niemand. Voor de kinderen? Ach ja... Wat doet u eraan? Zelfs de minister verhoogt doodleuk de maximum snelheid op de A-wegen. Snelheid gaat voor gezondheid....Of niet?

Woensdagavond 6 april zag ik de verhelderende uitzending van Zembla over ‘Fijnstof’. Met de gepromoveerde onderzoekster van Miliedefensie: zij weet van de hoed en rand. Of de Zwitsers die altijd vooroplopen in een schoner milieu. Ook de Zembla-uitzending zal wel door weinig mensen uit deze regio zijn bekeken. Hoezo fijnstof?

Kijkt u nog even ‘Uitzending gemist’ voor u een oordeel velt over deze omgeving?

Dan heeft u tenminste informatie over dit belangrijke onderwerp.

Fijnstof en Ultrafijnstof zijn mij al jarenlang bekend en dat is ook een van de redenen dat wij als Actiecomité Alblasserdam Schoner, Stiller, Stofvrijer! Ons best doen voor een gezonder en schoner leefmilieu. Dat doen wij ook voor u.

Zulke Actiecomité’s  zouden er ook in Ridderkerk, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en andere dorpen moeten komen. Om Dordrecht niet te vergeten. Als u tenminste uw gezondheid – en vooral ook die van uw kinderen en kleinkinderen (!) - vooroop stelt en niet denkt dat ‘de overheid er wel allemaal voor zal zorgen’. Want die doet dat niet. De overheid trekt zich lekker terug.

Immers: als de overheid om uw gezondheid had gegeven had zij ook al 50 jaar geleden asbest verbannen naar de verboden stoffen lijst. En in deze regio is het meest getroffen door asbestkankerslachtoffers. Daar heeft ook bijna niemand iets aan gedaan. U wel?

Om u – op de bank of achter de iPad even een idee te geven van wat er hier allemaal speelt:

> De A-15 is een grote bron van uitlaatgassen, NOx, SO2 en zeer veel fijnstof. Wij en ook Miliedefensie (!) hebben bij de Minister een verlaging van de snelheid naar 80 kilometer per uur aangevraagd. Waarom? Omdat dit niet alleen de doorstroming bevordert maar ook zeer veel fijnstof en uitlaatgassen zal beperken. Het meetstation van DCMR dat al meer dan een jaar op de Ruigenhil staat bewijst de luchtvervuiling.

> De Noordtunnel is bovendien een zeer specifieke situatie want het verkeer moet aan de Alblasserdamse (en aan de Ridderkerkse) kant ook ‘omhoog’ en dat kost extra energie en uitlaatgassen. Vooral voor het grote aantal vrachtwagens dat over de A-15 rijdt.

> Tussen de afslag A-15/A-16 bij Ridderkerk en Gorkum is de A-15 vrijwel één kilometerslange geluidswal. Direct achter die geluidswal wonen vele duizenden mensen. En in Sliedrecht wordt er nu nog doodleuk een TUINDORP (!) direct aan de A-15 gebouwd. De nieuwste flats staan dan ook nog schuin onder de hoogspanningsmasten..... Ik vraag mij dan altijd af welke onwetende burger daar nog gaat wonen! Als u het commentaar van de mevrouw uit Harderwijk of van dokter Ojik in de uitzending van Zembla van 6 april hoort: Wordt u dan eindelijk wakker? Ik ken Schiphol als mijn broekzak en heel Amstelveen en Amsterdam Zuid wordt dagelijks meer dan 700 keer (!) gedouched in een fijnstofwolk door de opstijgende en landende vliegtuigen. Maar ja: gezondheid is toch niet van belang? Het gaat toch om de Euro’s? Schiphol moet groeien!

> Als de bewoners langs de hele A-15 en ring rondom Dordrecht voor hun eigen gezondheid zouden zorgen hadden zij van de lokale politiek al lang geëist om de snelheid op de A-15, de A-16 en N3 te verlagen. Dat zou vele tientallen procenten fijnstof en NO-x gescheeld hebben. Heeft u ooit een brief aan een gemeenteraadslid geschreven of gemaild?

> En dan is er Nedstaal en FN Steel. Nedstaal is een ‘schrootverwerker’ die met electrosmelt schroot tot nieuw staal maakt. Op zich prima maar de fabriek staat nu midden in een zeer druk bevolkt gebied. Daar waar 50 of 70 jaar geleden niet op het milieu gelet werd is dit nu wel inzichtelijk gemaakt. Zo is er – mede door initiatief van Ruud Lubbers – destijds een eerste stoffilter gekomen.

Vroeger ging alle stof ‘zo de lucht in’. Dat is morbide, krankzinnig... En ook tot vorig jaar ging het ‘surplus’ aan stof gewoon via de geopende dakkappen ongefilterd de lucht in.

> Om u een idee te geven: de fabriek blaast per uur tot 700.000 m3 lucht uit via de stoffilterinstallatie. Per m3 mag daar 5 milligram fijstof in zitten. Dat is dus 3500 gram aan fijnstof per uur (!) en dan vergeten wij het ultrafijnstof nog even. Wat dan nog meer bizar is, is de hoogte van de filteruitblaas. Die is nauwelijks 12 meter en dus veel te laag! Toen ik die opmerking tijdens de bijeenkomst maakte was de Omgevingsdienst verrast want zo hadden ze daar nog nooit naar gekeken. Had u het gezien of er een vraag over gesteld? En wat doet u nu?

> Onze wens voor een tweede stoffilter dat de fijnstof en het ultrafijnstof deels - na het eerste filter - verwijdert is volgens de politiek ‘moeilijk’. Maar diezelfde idiote politiek laat wel voor 7.000.000.000 Euro per jaar aan belachelijke windmolensubsidies naar de rijken weglekken. Subsidies die de gewone man en vrouw weer mag terugbetalen via de energiebelasting. Terwijl voor 1 of 2 windmolens het milieu hier in de omgeving van Alblasserdam er veel schoner op zou worden. Groen Links: waar ben je? En u: denkt u nog steeds dat die belachelijke windmolens helpen? Ze kosten u alleen elk jaar meer energiebelasting die in de zakken van de rijken verdwijnt. U weet toch wel waarom de rijken steeds rijker worden? Omdat u teveel belasting betaalt.

> Dan de vervuiling door de ovens van Nedstaal en  FN Steel. Er wordt door de twee bedrijven meer dan 20.000.000 m3 (!) gas verstookt en dat gaat via lage schoorstenen (puntbronnen genaamd) direct boven de hal de omgevingslucht in.  

> De bedrijven stoten meer dan 140.000 kilo aan Koolmonoxide uit (...) per jaar en ook bij het ‘pan verwarmen’ veel SO2 en NOX. Royal Haskoning signaleert dan doodleuk dat deze uitstoot met 40 % verminderd kan worden maar dat is dan ‘te duur’...om LOW NOX-branders te installeren. Terwijl er ook wordt vastgesteld dat de installatie niet volgens Best Beschikbare Technieken (BBT)is. Oplossing? Ontheffing van de eisen. Of aanpassing van het rapport (zie ook de mening van dokter Ojik bij Schiphol. Dat is milieu-maffia praktijk).

> Zoals u weet zijn de meeste auto’s tegenwoordig van verzinkt staal. Schroot wordt gesmolten en dan.... stoot Nedstaal per jaar ook nog ruim 10.000 kilo zinkstof uit (!) in miljarden kleine deeltjes dat wij dan weer mogen inademen. Samen met Cotatinc (een bedrijf dat nu 8 Lasten onder Dwangsom heeft gekregen) is de zinkuitstoot hier alarmerend. Maar: die fijnstof zie je niet dus dat maakt mensen hier niet ongerust. Wist u dat?

> Het stokoude gebouw bevat ruim 7.000 m2 asbestplatendak. Dat is gevaarlijk want asbestdelen verwaaien. Maar de asbestcriminele overheid laat sanering tot 2024 toe. Eerst decennialang –wetend- asbest gedogen en dan nog meer dan 8 jaar de tijd geven om de kankertroep op te ruimen. Liefst gesubsidieerd en dus mogen de belastingbetalers ook daar weer voor opdraaien. Had u gezien hoeveel voetbalvelden asbestdak er op ‘de kabel’ ligt?

> En dan vergeten wij bijna nog de uitstoot van het kankerverwekkend NAFTALEEN: volgens het milieurapport 103,698 kilo. Terwijl in 2014 ook de kwikuitstoot alarmerend hoog was (11,72 kilo). En de Omgevingsdienst? Die had dat helemaal niet gesignaleerd totdat het Actiecomité erop wees. Was u er zich van bewust?

Zo ook de lozingen in de Noord van o.a. minerale olie (5.000 liter in 2014 ) en kwik. Zulke onderwerpen horen als prioriteit op elke politieke agenda in plaats van dagelijkse wissewasjes en kissebisjes. Maar ja: dat is moeilijke materie en daar moet je voor studeren.

Het komt in Nederland langzamerhand op het volgende neer en Koning Willem Alexander zei het treffend: de ‘participatie-samenleving’ ofwel: wij moeten het als burgers gaan doen. De overheid? Die slaapt al decennia en is de regie al lang kwijt.

En u: slaapt u door of komt u in aktie? En dan niet alleen in Alblasserdam, maar ook in Dordrecht, Papendrecht, Zwijndrecht, Ridderkerk, Hendrik-Ido Ambacht Sliedrecht en Gorkum. Opdat het Schoner, Stiller en Stofvrijer wordt in deze omgeving. U ziet er is véél te véél mis, in deze omgeving waar u woont en of werkt het mag dan ook duidelijk. zijn dat wij uw helpende hand/en meer dan hard nodig hebben."

Tot zover het Actiecomité Alblasserdam Schoner, Stiller, Stofvrijer! bij monde van Willem Schulpen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.